Popis vinařství Vilavin
Již první vína zpracovaná gravitační metodou zaznamenala úspěch na Světových soutěžích v Paříži a Bruselu i Praze. Sauvignon Blanc z Kamenného vrchu, Tramín kořenný ze Slunečné, Rundské modré ze Staré hory a smetanové Chardonnay zaujalo i šefkuchaře z reprezentace Českého národního týmu.
Název VILAVIN nese ve svém názvu vilu vín, tedy dokonalý domov pro víno a ve svém logu zobrazuje vílu jako můzu pro jeho vznik. Jedinečný mikulovský terroir a hluboké kořeny starších keřů a mimořádně šetrné gravitační zpracování ve sklepě umožní vznik limitovaných edic odrážející charakter rodinných vinic.
V obci Dobré Pole u Mikulova stojí klenot v podobě šestipatrové budovy, kde každý hrozen podnikne čtrnáctimetrovou cestu pouze vlivem gravitace. Tento způsob zpracování vína má za výsledek svěží a živá vína s plnou texturou a bez zbytečného provzdušnění.
„Pro gravitační způsob výroby jsme se rozhodli ze dvou důvodů. Za prvé vytváří svěže chutnající vína a chrání je a druhý důvod je, že je ohleduplná nejen k vínu ale i k životnímu prostředí – nepoužívá žádná čerpadla. Naše úsilí o udržitelnost bude pokračovat instalací solárních panelů na jižní stranu vinařství a zajistí tak zcela pasivní energetickou bilanci provozu” vysvětluje Aleš Kaspar, sklepmistr a zástupce třetí generace rodiny.
Gravitační uspořádání celé výroby umožňuje přesuny samospádem od bobulí, moštu, mladého i zralého vína výhradně jemným samospádem. Ve vinařství nyní pokračuje již třetí generace rodiny a s nadšením pokračují v inovacích, rozšiřují ekologická opatření a provádějí každodenní prohlídky a degustace.